10 tips til sommeraktiviteter på Budor

10 tips til sommeraktiviteter på Budor

Det er mange ting å gjøre på Budor om sommeren. Her kan du nyte av varierte sommeraktiviteter som fotturer, stolpejakt, sykkelturer, sykkelpark, bading eller bare slappe av i den vakre naturen. Her er 10 tips til hva du kan gjøre på Budor i sommerferien:


1. Fotturer og friluftsliv

Budor har et variert og godt merket stinett som byr på mange fine fotturer på alle nivåer. Du kan velge mellom korte og lette turer i nærområdet, eller lengre og mer krevende friluftsturer.

Uansett hvor du går, vil du få oppleve vakker natur, frisk luft og flott utsikt. Det finnes et eget tur- og sykkelkart for området, som både gir deg turforslag og inspirasjon. Få mer turtips og les om turmulighetene på Budor her

Vi ønsker riktig god tur!


2. Sykkelturer

Budor er også et fint utgangspunkt for sykkelturer i variert terreng. Fra sykkelsetet kan du rulle på historiske gamle og gode fjell- og seterveger. De tar deg inn i det grønne viddelandskapet, som brytes opp av gamle setervoller, krokete furuskog og åpne myrer kledd i hvit myrull. Du kan sykle på grusveier, stier eller asfalt, alt etter hva du foretrekker.

Det finnes sykkelruter for både familier, mosjonister og utfordrere. Turtips kan du få i vårt eget sykkel- og turkart.


3. Sykkelpark

Hvis du er ute etter mer spenning og action på sykkelen, kan du besøke Budor Sykkelpark. Her finner du flere morsomme og utfordrende løyper for både nybegynnere og viderekomne.

Sykkelparken har også en egen pumptrackbane og en lekeplass for de minste.

Ta med deg sykkelen og ha det gøy hos oss!


4. Koiedalen - bad og lek

Opplev idylliske Koiedalen på Budor – det perfekte stedet for en sommerdag med familien. Her finner du et tjern med god vannkvalitet, idylliske grusstier, koselige tilrettelagte sitteplasser og lekeapparater. Nyt naturen, ta et forfriskende bad, se på den permanente fotoutstillingen og utforsk Risseløypa.

For mer eventyr og en lengre tur, følg Rondanestien til Klekkefjellet eller Savalsætra for fantastisk utsikt over Hedmarken og Mjøsa.


5. Risseløype i Koiedalen

Budors maskot Risse og vennene hans pleier å dukke opp på flere arrangementer gjennom året. Sommeren 2022 fikk Risse også sin egen morsomme aktivitetsløype for de minste barna.

Risseløypa starter ved øverste inngang i Koiedalen. Der finner du skiltet og kartet over løypa. Skann QR-koden på fuglekassene med telefonen din, se filmen, og fortsett til neste kasse. Husk å ha batteri og lyd på telefonen. Ta med badetøy, myggmiddel, niste og solkrem. Risseløypa venter på deg, god tur!


6. Jakten på gapahukene

En annen spennende sommeraktivitet for barn og voksne er jakten på gapahukene. I Budorområdet finnes det mange tilrettelagte rasteplasser med gapahuker, faktisk hele ti gapahuker. Bli kjent med disse! å hver gapahuk som er avmerket på kartet finnes det en kode. Denne koden kan du sende inn via melding til VisitBudor på Facebook, og bli med i trekningen av fine premier. Det er forskjellige koder på hver gapahuk.

Ta med noe godt i sekken og nyt roen og naturen. Vi ønsker riktig god tur og lykke til med jakten!


7. Stolpejakt - mosjon og gøy

Stolpejakt er en populær sommeraktivitet som passer for alle aldre og ferdighetsnivåer. Det går ut på å finne stolper som er plassert ut i ulike områder, og registrere dem med en app på mobilen din. I appen samler du poeng jo flere stolper du samler, og kan prøve å komme høyt i topplister. Du kan konkurrere med deg selv, venner eller kollegaer.

I Budorområdet finnes det hele 40 stolper! Velg mellom å gå til fots eller sykle, og mellom ulike vanskelighetsgrader. Stolpejakten er en fin måte å oppdage nye steder, få mosjon og ha det gøy. Les mer om stolpejakt på Budor og Løten.


8. Fotoutstilling i Koiedalen

Når du er i Budor, bør du også få med deg den permanente fotoutstillingen i Koiedalen, som viser bilder fra Budor og Løtenfjellet.

Fotoutstillingen er laget av fotografen Roger Brendhagen som har fanget stemningen og skjønnheten i naturen gjennom alle årstider. Bildene er montert på store plater som står langs veien i Koiedalen, slik at du kan se dem mens du går eller sykler forbi.


9. Opplev juvet i Korpreiret

Dersom du er ute etter en herlig naturopplevelse litt utover det vanlige, anbefaler vi at du besøker Korpreiret. En snill sykkeltur på 7 km i nedoverbakke tar deg til den nydelige plassen, som er en av områdets største attraksjoner. Korpreiret byr på et juv, to fossefall, jettegryter og flotte badekulper. Terrenget ble formet av elva Øksna etter den siste istiden.

Vi anbefaler at du utforsker Korpreirets fascinerende kultursti som tar deg langs begge sider av gjelet, med fantastisk utsikt over elven og det buldrende fossefallet. Rundturen på 6 km tar ca. 2 timer og er ideell for naturinteresserte som ønsker en unik opplevelse.


10. Bading på Budor

Det er flere bademuligheter på eller i nærheten av Budor. I idylliske Koiedalen finner du en seks meter dyp dam, omgitt av grønn skog. Her kan du bade fra den lille stranden, badebrygga eller flåten. Flyt på ryggen i det stille vannet, og nyt varmen fra solen og fuglesang.

I Budorområdet finner du også naturlige små kulper. Du kan for eksempel kjøle ned deg i jettegryter i elva Øksna/Korpreiret. I Furaelva finner du skjønne små kulper og damterskler, hvor du kan bade imens du ser fisker sprette.


Overnatting på Budor?

Leie hytte eller leilighet
Hvis du vil nyte sommeren på Budor, kan vi anbefale deg å leie en hytte eller leilighet. Budor har mange flotte hytter og leiligheter til leie, som gir deg komfort og kos i naturskjønne omgivelser. Du kan velge mellom ulike størrelser og stiler, alt etter hva du foretrekker.

Vi sees vel på Budor?

Som du ser, er det mange ting å gjøre på Budor i sommer, uansett om du vil være aktiv eller bare slappe av. Budor er et perfekt sted for å nyte sommeren med familie eller venner, og skape gode minner sammen. Håper vi sees på Budor i sommer!


Risseløype i Koiedalen

Velkommen til Risseløypa i Koiedalen!

Risse er Budors maskot og har holdt til på Budor siden 2011. Sommeren 2022 fikk han sin egen permanente aktivitetsløype i Koiedalen, og denne er spesielt tilrettelagt for de minste barna. Risse pleier også å dukke opp på flere arrangement gjennom året, sammen med noen av vennene sine. Løypa er åpen, og du kan gå den når du vil. Risseløypa starter ved øverste inngang i Koiedalen (v/gapahuken).

Slik går du frem:
– Risseløypa starter ved øverste inngang i Koiedalen (litt bortenfor gapahuken).
– Finn skiltet og kartet over Risseløypa
– Se etter fuglekasser
– Skann QR- koden på siden av fuglekassen
– Sett telefonen inni fuglekassen
– Se filmen
– Gå videre til neste fuglekasse

Husk:
– Ha batteri på mobilen
– Ha på lyd

Kjekt å ha med:
– Badetøy
– Myggmiddel
– Niste
– Solkrem

Vi håper små og store får stor glede av Risseløypa! Riktig god tur!


Stolpejakt på Budor

Stolpejakten på Budor er i gang!

Løiten Almenning og Budor har i samarbeid med Løten o-lag laget et eget stolpejaktkart for Budorområdet og Løtenfjellet. Det er fjerde året på rad vi får dette til og det er en kjempefin tilrettelagt aktivitet i fjellet og veldig populært!

Det er utplassert 40 stolper som fint kan tas som ski-, gå- eller sykkelturer i området. De første 20 stolpene ble sluppet allerede 20. mars. Stolpene som kan tas på beina eller fra sykkelsetet slippes 1. juni. Stolpene blir stående ute til 13. oktober.

Stolpejakten har en egen app du kan laste ned for registrering av stolpene. Du kan også bruke papirkartet og notere kodene manuelt. Kartbrosjyra kan du hente i postkassa under Skipøb’n på Budor eller på Løiten Almenning sitt kontor.

Den digitale utgaven av brosjyren finner du her

Vi ønsker dere en riktig god jakt på stolpene!


Fotoutstilling i Koiedalen

Det har vært mange utendørsutstillinger rundt om i Norge, men ingen som denne vi nå har fått på plass i Koiedalen på Budor!

Fotoutstillingen tas inn om vinteren, men den vil være på plass igjen i Koiedalen fra 21. juni.

Naturfotografen Roger Brendhagen har printet noen av sine dyremotiver på aluminiumsplater – og formskjært disse etter dyrenes kropp, slik at de fremstår i «normal» størrelse. På denne måten vil du kunne se dyrene i sitt naturlige habitat og få en unik opplevelse av dyrene og leveområdene de har. Alle dyremotivene i denne permanente utstillingen i Koiedalen har sitt leveområde i Løtenfjellet og Budorområdet. Noen av dyrene ligger i lyngen, andre sitter oppe i et tre, så du må bruke øynene godt!

Koiedalen er en perle på Budor, med sine grusede stier rundt tjernet og litt innover i skogen. Langs stiene er det koselige, tilrettelagte sitteplasser og det er også flere forskjellige lekeapparater spredt rundt omkring. Koiedalen er perfekt for en utflukt/tur med familien, og denne utstillingen vil nå gi besøkende enda en flott opplevelse. I Koiedalen er det plassert ut 11 dyr og det er en utstilling vi er stolt av å presentere og håper veldig mange små og store får glede av i tida framover!
Bidragsytere for å få denne uteutstillingen på plass er Løiten Almenning/Budor AS og Løten kommune.

Hjertelig velkommen og vi ønsker masse lykke til med «dyrejakten»


Turtips: Ruskåsen - Støregarden

Denne klassiske turen går over Ruskåsen og ned til seterløkkene på Støregarden. Rundturen er på snaut 10 kilometer.

Skal du sykle kun en tur mens du er på Budor er dette den enkleste og korteste rundturen vi har hvor du får oppleve noe av det som gjør Budor unikt, nemlig hyttemiljøet på Ruskåsen, de godt bevarte seterløkkene på Støregarden og selvfølgelig de koselige sauene som går fritt i terrenget.

Fra Budor sykler du nordover til den store parkeringsplassen Grua og tar til venstre opp Ruskåsvegen. Her stiger det sakte oppover til du kommer til Ruskåsbakken, hvor du må gire ned og tråkke på til toppen av Ruskåsen, 700 meter over havet. Like før du kommer til snømåleren på venstre side av vegen svinger det av en veg ned mot høyre. Du skal ta av til høyre. Ser du ut på myra østover ser du Budor beach. Fra Ruskåsvegen er det kloppet sti bort til stranda så ta gjerne en avstikker og et bad her før du sykler videre. Det venter nå nedoverbakken ned mot Støregarden. På selve setra går det ofte storfe og geiter om sommeren, og både sauer og storfe er det mulig å møte på utenfor gjerdet også. Det finnes et par traktorveger som går over selve seterløkka. Test gjerne en av disse om du har sykkel som tåler litt. Nede ved parkeringsplassen og de to små koiene så tar du til høyre, sørover, mot Øisætra. Her er det gøy å tråkke på for så å trille slakt nedover. Like før du kommer til Øisætra tar du til høyre og det venter tre kilometer med litt innsats før du er tilbake på Budor.

Dette er grønn tur nummer 1 i sykkel- og turkartet til Budor.


Turtips: Savalsæterrunden på sykkel

En 22,5 kilometer lang rundtur med avstikker opp til en av Løtens perler med videst utsikt: Savalsætra.

Målet for turen er Savalsætra, ei seterløkke sørøst for selve Budor. Her ligger det både nye og gamle hytter, en ubetjent turistforeningshytte og et gammelt branntårn. Det er dyr på beite om sommeren og hele året er det vid utsikt over flatbygdene og Mjøsa.

Fra Budor tar du Budorvegen sørover forbi Budor skistadion Gryllingsætra og inn til venstre på Djupdalsvegen. Den bukter seg gjennom landskapet og etter ca. 4,5 kilometer skal du ta til venstre i vegkryss. Her lover vi deg en seig motbakke til parkeringsplassen i enden av Savalsætervegen. Snu sykkelen rundt, tråkk lett og når du kommer gjennom den lille kurva ser du at utsikten åpner seg. Stopp opp og nyt! Legg gjerne inn en matrast her før du fortsetter videre.

Du må ned samme bakken som du kom, og her får du virkelig opp farta. Ta til venstre ved liten koie og container. Følg vegen i 1,1 km før du tar til høyre og slipper deg ned noen flere høydemeter før du tar til venstre. Du passerer forbi noen hogstfelt før du kommer ut på Østre fjellveg. Her velger du retning motbakke, det vil si til venstre. Det er bare å gire ned, for nå skal du opp Narsætra. Det flater litt ut når du passerer Sloken. Kanskje ser du kuer både utenfor og innenfor gjerdet. Følg vegen helt opp til Øisætra og ta til venstre i krysset. Nå er det kun tre kilometer igjen til Budor.

Riktig god tur!

 


Jakten på gapahukene i Løtenfjellet

I Budorområdet og Løtenfjellet finnes det mange tilrettelagte rasteplasser med gapahuker, faktisk hele elleve gapahuker. Er du klar for å bli kjent med dem?

På hver gapahuk som er avmerket på kartet finnes det en kode. Denne koden kan du sende inn via melding til VisitBudor på Facebook, og bli med i trekningen av fine  premier. Det er forskjellige koder på hver gapahuk.

Brosjyre med kart over gapahukene finner du her

Frist for innsending er 14. oktober 2024.


Turtips: Turmål i Budorområdet

I løpet av sommeren og høsten 2021 kom det opp tre nye flotte gapahuker i Budorområdet og alle er ypperlige turmål!

Ny gapahuk i Furadalen – Oppdag gapahuken ved Fura!
Rennende vann. Tåke som siger nedover Svaenlia, men som ikke klarer å legge seg nede ved Fura. Med kaffekoppen i hånda kan man sitte i gapahuken og se på vannet som renner ustoppelig forbi. Det er en plass hvor du kun hører lydene fra naturen. Et sted du bare kan være. Sitte i ly for været og tenke store tanker. Det er selvsagt også et eldorado for barn med utforskertrang. Og en plass hvor man både kan bade og fiske. Velkommen til gapahuken i Furadalen!

Har du hytte i Svaenlia er det ikke lange turen ned til Furadalen. Går du Furadalsvegen ned forbi Enerstubben ser du at stien krysser vegen. Stien går i samme traseen som skiløypa gjør om vinteren, så kanskje kjenner du deg igjen. Det har også kommet opp Tenk tre-skilt langs denne stien. Visste du for eksempel at Norge driver et av verdens mest bærekraftige skogbruk? Dette, og andre ting om skogen, kan du lære mer om hvis du velger å stoppe og lese skiltene du møter på din veg mot gapahuken. Etter å ha krysset Furadalsvegen skal du ned en liten bakke som har fått nye klopper før du krysser Fura på ei bru. Gå noen meter til og du ser gapahuken. Det er en snau kilometer på sti fram til gapahuken. Vel framme kan du fiske, bade, utforske området rundt eller bare nyte en kopp kaffe. Ta samme veg tilbake til Svaenlia.

Ny gapahuk på Savalsæterhøgda – Tur til Steinars plass
På Savalsæterhøgda er du midt oppå myrene i inngangen til Hedmarksvidda. På en høyde ved stien troner gapahuken på Steinars plass som et gult fristed med mulighet for ly for vinden. Dette er en kort tur i et spennende område med opplysninger om geologi langs stien.

Løiten Almenning har i samarbeid med Hamar og Hedemarken Turistforening fått bygget en gapahuk på Savalsæterhøgda. Dette er en Løtenhuk levert av Løten bygdesag. Med fem meter lengde er det plass til mange turgåere som vil ha tak over hodet under en rast på sin tur langs Rondanestien.

Gapahuken på Savalsæterhøgda er satt opp til ære for friluftsmannen og ildsjelen Steinar Østlie. Han var styreleder i HHT Løten krets i 16 år og har gjort en formidabel innsats for HHT som organisator, prosjektleder og i styreverv. Savalsæterhøgda var en yndet rasteplass for Steinar. Her fikk han fjellfølelsen. Det håper vi nå at du også kan få.

Turen starter fra parkeringsplassen øverst på Savalsætra. Følg Rondanestien nordover. Denne følger skiløypa et stykke før den tar av til høyre inn i skogen. Gå igjennom et parti med litt tettere skog før landskapet åpner seg og du får smake på fjellfølelsen. På høsten skinner gresset og lyngen i sterke og klare oransjefarger. Stien stiger slakt og passerer noen litt bløte områder som er kloppet før den krysser skiløypa. Da er du nesten framme. Gapahuken dukker opp på høyre side av stien. Her finner du også et rastebord. Ta gjerne matpausa i gapahuken med utsikt mot Budor. Ungene vil kanskje synes det er gøy å klatre litt i de krokete furutrærne som finnes i området. Etter ei fin pause her går du samme veg tilbake. Det går lekende lett tilbake til parkeringsplassen når beina ruller nesten av seg selv nedover. Vel framme oppdager du kanskje noe du ikke så da du la ut på tur – nemlig den fantastiske utsikten utover flatbygda.

Turen er cirka to kilometer hver veg. Savalsæterhøgda kan du også nå fra Budor. Følg Rondanestien over Klekkefjellet, ta til venstre mot Storholtet og deretter til høyre mot Savalsætra. Fra Budor er det ca. 5,5 km til Steinars plass.

Ny gapahuk på Klekkefjellet
Et flott turmål på toppen av Klekkefjellet eller for en liten pust i bakken! Gapahuken ligger ca. to kilometer fra Budor Gjestegård. Følger du Rondanestien gjennom Koiedalen først, vil du komme rett til gapahuken. Se turforslag her

I mars ble det gitt fra Statsforvalteren i Innlandet til å sette opp en gapahuk på toppen av Klekkefjellet, som er et naturreservat (les mer under). Både Rondanestien og skiløypene passerer denne toppen og den er et ypperlig turmål både fra Budor og Savalsætra både sommer og vinter. Nå ønsker vi alle turfolk velkommen og håper dere får gode turopplevelser østover fra Budor både sommer og vinter!

Klekkefjellet naturreservat er et 8700 dekar reservat som ble vernet i 1993. Formålet med fredningen er å bevare et forholdsvis lite menneskepåvirket barskogområde som viser et godt tverrsnitt av skogsamfunn og myrtyper som er ty pisk for den høyereliggende barskogen i den mellomboreale skogsonen. Det er funnet gran som er over 250 år gammel og furu som er over 390 år gammel i naturreservatet. Floraen er ganske artsfattig. Den åpne granskogen har kraftig lyngvegetasjon, mens man i myrene kan finne for eksempel bjønnskjegg. På grunn av blandingen av myrområder og gammelskog trives storfuglen og orrfuglen i Klekkefjell-området.


Turtips: Kulturstien Korpreiret rundt

En villere naturopplevelse enn dette får du knapt på Hedmarken! Korpreiret er et tre kilometer langt elvegjel med to fossefall, flere jettegryter og fine badekulper. Denne turen går langs begge sider av gjelet, med god utsikt ned mot elva, til lyden av buldrende fossefall. I boka “90 turer i Stange, Løten, Hamar og Ringsaker” utgitt av HHT våren 2020 er denne turen omtalt som tur 28.

Om turen:
Rundturen er på ca. 6 km, ca. 2 timer.

Korpreiret ligger i Øksnas dalføre og strekker seg fra Korperud og sørover. Terrenget fikk sin særegne utforming for 10.000 år siden, mot slutten av siste istid. Vann og is formet fjellgrunnen, som i hovedsak består av sparagmitt. I 2012 åpnet HHT en kultursti rundt Korpreiret fra Korperud. Den går et stykke inn på Elverumsiden, til der terrenget flater mer ut. Øksna, eller Yksna på Løtendialekt, krysses lett ved vading ved normal vannføring.

Langs kulturstien kan du lese om terrenget og dannelsen av juvet, blomster og vekster. Noen av lav- og moseartene er helt spesielle for området. Det er stor forskjell på vegetasjonen i den solvendte nordhellinga og den skyggefulle sørsiden. Strekningen har to fossefall. Det øverste er ca. 300 meter nedenfor Korperud, det nederste drøyt 1 kilometer sør for Korperud, ved kommunegrensa mot Elverum. På disse stedene finner vi også den mest dramatiske naturen. Ved den øverste fossen er fjellsidene loddrette med ca. 40 meters fall ned i elva. Her er tilgjengeligheten og utsikten svært god på begge sider av elva. Det nederste fallet består egentlig av tre mindre fosser. Her er dalen typisk V- formet og trangere, og dalsidene er høyere og mer skogbevokste. Den beste utsikten er på sørsiden av elva. Det er enkelt å ta seg ned til elva nedenfor fossene fra begge sider, og her er det merket en kryssende sti. De trange fjellveggene som omslutter fossene, er et særegent syn på våre kanter. Ved lav vannføring anbefales også å legge turen nede i elvefaret, der dette er mulig. Flere steder kan du se jettegryter – runde hull i berget hvor is og stein har gravd. Nedenfor begge fallene er det store, dype dammer hvor du kan bade. Øksna har for øvrig mange slike kulper i den øvre, stilleflytende delen. Kilde: Hamar og Hedemarken Turistforening, hht.no og ut.no. Se også mer informasjon og kart for turen på ut.no

Les også en flott beskrivelse av Korpreiret kulturstien rundt her

Vi ønsker riktig god tur!

Se noen smakebiter fra turen nedenfor:


Turtips: Sykkeltur til Korpreiret

En snill sykkeltur ned til Korpreiret hvor man kan utforske området rundt elva.

Fra Budor er det sju kilometer med mest nedoverbakke til en av områdets største attraksjoner: canyonen i Korpreiret. Elva Øksna brøyter seg veg gjennom terrenget over grensa til Elverum. Her finnes det to fossefall, flere jettegryter og fine badekulper. Terrenget slik vi ser det i dag fikk sin utforming på slutten av siste istid for 10 000 år siden. For å finne fram hit må du sette deg på sykkelen ved Gjestegården og følge Budorvegen opp til Grua og videre nedover Øysætervegen til du kommer til Øysætra. Du passerer avkjøringa til Nordhue og fortsetter vegen sørover til du ser skilting mot Korpreiret. Her venter en artig nedoverbakke ned til parkeringsplassen. Her står det informasjonsskilt og det er utedo og sitteplasser. Utforsk området og gå de 300 meterne til øvre fossefall. Utsikten er best på østsiden av elva. Tilbake til Budor må man være mentalt innstilt på litt oppoverbakker. Sykkelturen er totalt 14 kilometer lang.

Dette er grønn tur nummer 3 i sykkel- og turkartet til Budor. Riktig god tur!