Forskrift om båndtvang for hund

Forskrift om båndtvang for hund i Løten kommune er vedtatt og kunngjort hos Norsk Lovtidend – Lovdata.no. Se hele forskriften her

Den utvidede båndtvangen i Løten kommune innebærer:
a.) I tiden fra 20. august til og med 24. september i områder av kommunen hvor husdyr har rett til å beite og faktisk beiter, skal hunder holdes i bånd eller forsvarlig sikret. Her vil en del unntak fra båndtvangbestemmelsen gjelde, se i forskriften.

b.) I perioder med oppkjørte løyper skal hunder holdes i bånd ved Budor Sentrum, skianlegget og setervollen ved Gjestegården og i følgende løypetrasèer: Ruskåsløypa, Midtløypa og skiløypa over Svaen, se kart her


Skikart og turforslag i Budorområdet

Det finnes et skikart for Budorområdet, som viser noen forslag til skiturer, se bildet nedenfor. Skikartet synliggjør godt hvilke langrennsløyper som finnes i området og kanskje får du inspirasjon til å prøve ut en ny skiløype eller et nytt område.

Prepareringen av løypenettet kan du følge her

Ha en riktig god skitur, nyt roen og naturen!


Turtips: Fra Budor til Klekkefjellet på ski?

Dette fine turforslaget er hentet fra ut.no: 

Har du prøvd skiløypene østover fra Budor? Gå en kort tur til Klekkefjellet med familien og ta en rast i gapahuken. Start turen rett øst for Budor Gjestegård (inn hyttevegen vis-a-vis leilighetsbyggene ved gjestegården. Løypene kjøres av Løtenløyper og er synlige på skisporet.no. Klekkefjellet ligger langs fjelløypa til Savalsætra. Hvis du vil ha en kort skitur med en god plass å raste vil vi anbefale denne turen (og hvis du vil gå lenger kan du fortsette fjelløypa til Savalsætra og skogsløypa tilbake til Budor).

Turen går i hyggelig terreng og så får du ei «kneik» tilslutt for å komme til toppen av Klekkefjellet som er 675 moh. Sommeren 2021 ble det bygd en fin gapahuk der – i et godt samarbeid mellom Løiten Almenning og Hamar og Hedemarken Turistforening, Løten krets. På vinteren står det en bålpanne til fri bruk og allmenningen kjører dit ved som du kan bruke. Husk å ta med opptenningsved og fyrstikker og pass på at bålpanna ikke blir stående i skiløypa. Om sommeren er det ikke aktuelt å fyre bål på Klekkefjellet (vanlig bålregler gjelder). Skituren er 3,3 km tur/retur. Du kan starte skituren ved parkeringsplassen på Grua også (se skisporet.no, så ser du hvilke løyper som er kjørt opp).

Turen går i Klekkefjellet naturreservat.

Riktig god skitur!


Turtips: En real langtur på klassiskski

Birken er rett rundt hjørnet. Trenger du en gjennomkjøring? Da anbefaler vi denne fine rundturen på Budor.

Turen tar utgangspunkt i Svaenlia. Har du ikke hytte her så finn vegen til toppen av Svaen for å hekte deg på turen. Vi starter i fint driv ned fra Svaen og den slake evighetsflata opp til Målikrysset. Her holder du til høyre og fortsetter Ruskåsløypa til den øverste parkeringa, hvor du svinger ned til Støregarden. Følg løypa til Gjetholen og mot Brumund. Her er det perfekt å øve på staking.

Ved Brumund krysser du vegen og går oppover mot hyttene. I første kryss holder du til venstre skiltet Vollkoia og Kjeltåsen. Etter litt mer motbakke blir det noen morsomme utforkjøringer og flere fine stakepartier. Det er bare å nyte. Fortsett mot Vollkoia i neste kryss. Når du kommer ut på en skogsbilveg uten skilt holder du til høyre og deretter til venstre for å komme opp til Blåmyrkoia. Ønsker du en utsiktsstopp anbefaler vi å stikke oppom Brattberget. Hvis ikke fortsetter du ned på Blåmyra og tar til venstre. Etter kort tid kommer du til et kryss, hold til høyre. Som ellers på Hedmarksvidda går du i fin fjellfuruskog. Ta til venstre skiltet mot Tørbustilen. Når du kommer hit går du over brua og til venstre. Her møter du på noen av turens første ordentlige motbakker. Her lønner det seg med godt feste, om du ikke er seig og staker opp.

Ved St.Olav går du over vegen og holder til venstre i krysset mot Krakholen. Ved Krakholen velger du løypa som går forbi Stensætra. Her på sætra er det fint å sette seg i solveggen med kvikklunsj og kaffe, om du har tid til slik. Fortsett mot Målia, men før det bikker nedover tar du løypa til høyre, som går rundt Gråberget. Fortsett å holde til høyre for artige utforkjøringer, bratte motbakker og portalen på Hedmarksvidda.

Vel nede i det store løypekrysset på Stenfjellet tar du til venstre mot Bårdsætra. Her er det nok en artig utforkjøring! Fra Bårdsætra går du slakt oppover og forbi drikkestasjonen på Budorrennet. Rett etter denne tar du Stormløypa til venstre. Stak deg bortover myra før du velger løypa til høyre opp på setervollen på Målia. Om du er sulten nå kan du stikke innom serveringshytta for en kanelbolle. Du mangler kun noen kilometer av turen din, så med litt ekstra energi går den som en lek. Ta Midtløypa nedover og hold til høyre opp til toppen av Svaen. Gratulerer, du har nå gått en drøy birkebeinerdistanse.

God skitur!


Turforslag: Miniekspedisjon på Hedmarksvidda

Kan det friste med en miniekspedisjon over vakre Hedmarksvidda? La deg inspirere til skiturer nå på senvinteren hvor dagene er lyse og lange, og skiløypene er som trikkeskinner!

I fjor vinter, omtrent på disse tider, var journalist Julie Maske og reiselivssjef Kari Uglem på reportasjetur fra Savalsætra til Lillehammer. Denne er nå lagt ut på ut.no som inspirasjon. Les den flotte reportasjen her

Vi ønsker riktig god skitur, om den blir lang eller kort – nyt roen og naturen!


Turforslag: Finn deg en barflekk utenfor allfarveg

Påske betyr skare – i alle fall om du er oppe om morgenen. Hva med å ta med morgenkaffen ut på tur?

Å gå hvor du vil. Det er friheten med skareføre. Da kan du oppdage fine plasser du vanligvis ikke går når du følger de oppkjørte sporene. Gå sikksakk mellom trær, flyt over tregrensa til Vesl-Svaen eller legg turen på begge sider av en bekk. Det kan være en morsom utfordring å finne en plass å krysse trygt. På Hedmarksvidda er det mange fine, krokete og gamle furutrær. Noen ligger på en liten kul i terrenget. Her smelter ofte snøen fort og lager en perfekt kaffepauseplass. Ha gjerne favorittsjokoladen i sekken også. Da blir pausa ekstra fin. Ta av skiene, sett deg på tørr bakke inntil et tre og nyt. Sitter du lenge nok dukker det kanskje opp et dyr eller en annen turgåer.

God tur!


Turforslag: Savalsætra og Jønsrud

Fra Gjestegården tar du skia i hånda og går over tunet på Budor borettslag. Kryss vegen og ta på skia ved det røde huset hvor skiløypa begynner. Etter noen få meter kommer du til første kryss. Her tar du andre til høyre (tar du feil så vil løypa stoppe ganske fort, den går bare ned til campingplassen), skiltet skogsløypa mot Savalsætra. Her går du i lettgått terreng, selv om du møter en ganske bratt fiskebeinsbakke etter ei lita stund. På toppen av den får du en smakebit på utsikten. Snur du deg rundt vil du ha panoramautsikt til slalombakken også.

Like før du kommer til Y-krysset på Savalsætra skal du ta av til høyre. Det er ikke alltid like lett å se hvor løypa går av, for det er ikke skiltet og løypa videre sørover blir kjørt med skuter. Du går igjennom litt skog før du kommer ut på en setervoll og utsikten mot Mjøsa åpenbarer seg. Det er enda finere i virkeligheten enn på bildet – vi lover!

Det er mulig å stake helt ned til Jønsrud, for det går slakt nedover hele vegen. Mye av skogen sør for Nordholsvegen er hogget, så det er veldig åpent og du ser mange småbruk. Nesten nede ved Jønsrud skole er det en gapahuk og en hoppbakke. Ved skolen må du snu og ta fatt på vegen tilbake. Alt det slake du staket nedover må du nå gå i lett diagonalgang oppover. Ta inn naturen rundt deg, kanskje er du så heldig å se elg eller rådyr? Vel oppe igjen på Savalsætra tar du fjelløypa mot Budor igjen. Du fortsetter slakt oppover, men får noen hvileskjær på myrene før toppstøtet mot Klekkefjellet. Her er det en gapahuk og kun 1,5 kilometer med lettgått terreng tilbake til Budor. Hele turen er på ca. 25 kilometer.