Truger gir deg frihetsfølelse!

Truger gir deg mulighet til å gå akkurat hvor du vil uten å få snø til livet: – Det aller fineste med truger er den frihetsfølelsen det gir!

Er du lei av å gå på ski eller har lyst til å prøve en ny vinteraktivitet? Truger gir deg en helt annen frihetsfølelse enn å gå i oppkjørte skispor og du slipper å miste kontrollen i fartsfylte utforkjøringer. Budorområdet er perfekt for trugetur!

– Jeg trives veldig godt med å gå på truger. Da har jeg kontroll både i oppoverbakke og nedoverbakke. På ski så har jeg ikke helt kontroll i nedoverbakkene, smiler Tove-Kristin Westli. Sammen med mannen Knut Andersen har hun blitt bitt av trugebasillen. Ekteparet har akkurat investert i nye truger. Andersen har hatt ett par gamle, men valgte å kjøpe nye når han skulle gå i gang med å måke hyttetaket. Da ble det en måneskinnstur i samme slengen, og da gikk det ikke lang tid før det gamle paret ble byttet ut slik at både Andersen og fruen kunne gå på helt nye og moderne truger. Har du truger kan du spenne dem på deg utenfor døra og legge i veg i alle mulige himmelretninger.

– Du kan gå hvor som helst og får sett mange nye plasser som du ikke får sett når du går på ski, sier Tove-Kristin Westli.

Står man for eksempel på Svaen og vil gå en bestemt retning så er det bare å gå.

– Det synes jeg er fint, sier Westli.

De har også gått tur fra Budor og til toppen av Klekkefjellet. Her er det snilt og lettgått terreng, med en liten bratt kneik på slutten. På Klekkefjellet får man fin utsikt til Budor, og en flott solnedgang om du legger turen til rett tidspunkt. Fjellet ligger også passe langt unna lysforurensing slik at det kan være et fint mål på måneskinnstur.


Frihetsfølelse
– Det som virkelig er det aller fineste med truger er den frihetsfølelsen det gir. Bare å kunne gå rett ut og vandre hvor du vil. Du kan gå innunder busker og trær, du kan gå over gjerder og gå der hvor det egentlig ikke er så lett tilgjengelig. Du kan rett og slett lage din egen tur, sier Ruud Skjeseth. Kanskje oppdager du et harespor eller en tiur under et tre.

Truger finnes i flere størrelser og prisklasser.

– Du må ha truger som er lette og gode, og som har pigger under. Du må ha på ordentlige vintersko og hælen må være løs slik at du kan bevege den, for da går du noenlunde normalt med foten. Jeg går alltid med gamasjer, for helt automatisk slår du opp snø bak. Du må være kledd for å være ute, ramser Ruud Skjeseth opp.

For bedre balanse kan du gjerne bruke staver. Da anbefaler hun noen med store trinser. Med staver kan man bruke armene mer aktivt og få litt ekstra hjelp framover.

Vil du prøve truger kan du låne det gratis hos BUA Hamar. Du finner dem her. På Lageråkvisla, Barnas Turlag sin hytte i Vangsåsen, kan man låne truger og gå i området rundt hytta. Karset aktivitetsgård på Ingeberg tilbyr også utleie av truger, samt faste trugeturer hver uke, både på dagtid og kveldstid. Du finner dem her.


Et godt alternativ til ski
Er du litt skeptisk til nedoverbakker i full fart på langrennsski så kan truger være et godt alternativ.

– Med truger har du godt grep, du kan balansere rolig og du slipper det med fart, sier Ruud Skjeseth.

Det kan jo være naturlig å tenke at trugetur med staver er noe eldre mennesker driver med, men det er fin trim for alle.

– Det er fint for barn å leke i løssnøen med truger på, for eksempel sisten, tipser Ruud Skjeseth.

Hvis man ikke er oppvokst med langrennsski på beina kan det være vanskelig å lære seg teknikken som voksen. Da kan truger være et fint hjelpemiddel for å komme seg ut og få naturopplevelser.


Økende popularitet
Du kan velge om du vil gå i løssnøen eller i oppkjørte skiløyper. Tidlig på sesongen, når det er mye nysnø, blir det løst og tungt å gå. Når snøen har fått satt seg i flere lag blir det lettere.

– Det går jo an å gå i dyp nysnø, men du kommer kortere og det er tyngre, sier Ruud Skjeseth.

Det er enklere når det blir skara. Men har truger blitt mer populært nå enn før?

– Vi har ikke sett andre folk på truger, men vi har sett mange spor. Det viste seg at blant annet hyttenaboen vår har gått på truger, forteller Westli.

Er du usikker på retningen så anbefaler vi at du går parallelt med oppkjørte skispor. Hvis du går ut på en klar dag vil du kunne sikte deg ut et turmål i det fjerne og gå i den retningen. Vil du gå langt kan en tur til Hemberget anbefales. Vil du gå kort, og fortsatt få utsikt, så anbefaler vi Klekkefjellet.

Tekst og bilder: MittLØTEN, Emilie Westli Andersen.

Vi ønsker riktig god tur!

Translate »