Nå er det beiteslipp igjen, og beitedyra skal kose seg noen måneder på beite.

I denne anledning ønsker vi, i samarbeid med Løten og Vang Beitelag, å komme med litt generell og viktig informasjon:

    • Nummeret til vakttelefonen i Løten og Vang Beitelag er: 48 13 44 70. 
    • Ringer du vakttelefonen angående beitende dyr, så er det veldig fint om du legger merke til farger på øremerker og/eller klaven. Fargen sier hvem som eier dyret. Det kan også være mulig å se navn/nummer på eier inni øremerket og på klaven. Mange av søyene har “slips” og disse trenger dere ikke tenke på. Slipset er til informasjon for dyreeier.
    • Tilsynsplakater er hengt opp rundt omkring i hele allmenningen, og her står det viktig informasjon for de som ferdes i allmenningen. Vi håper disse kan få henge. De som har gjerde rundt hyttene sine, må se over disse så de ikke er til fare for dyr. Hull i gjerde kan føre til at sauefamilien blir fraskilt.
    • Rovviltobservasjoner eller skadede dyr meldes på til vakttelefonnr: 481 34 470.
    • Vi har forståelse for at det er irriterende med avføring på plattinger og terrasser, og at det er fristende å sette opp gjerder. I henhold til reguleringsplaner for området er ikke det lov, med mindre det er søkt om dispensasjon fra Løten kommune. Det er lov å sette opp gjerder iht. reguleringsbestemmelser innenfor Budor Sør og Kubakken, i andre områder må det søkes kommunen.
    • Det tillates maksimalt 50 løpemeter gjerde pr. fritidseiendom. Gjerde skal plasseres som en naturlig forlengelse av/tilknyttes eksisterende bygningsmasse. Rekkverk rundt terrasser regnes som en del av gjerdet. Inngjerding av inngangsparti og parkering skal prioriteres. Områder mellom fritidsboliger skal ha fri ferdsel for beitedyr og mennesker. Stier og tråkk skal opprettholdes.
    • Strømgjerder/strømtråder uten strøm, er rene dødsfeller for både beitedyr og annet vilt. Vi har sett noen eksempler på midlertidige gjerder i form av trådgjerder (tau og strømtråd) på Budor, og disse gjerdene er direkte farlig for beitedyrene, da de lett kan vikle seg fast uten at noen oppdager det. Vi ber derfor alle om å unngå bruk av slike gjerder, slik at vi forhåpentligvis kan unngå dyretragedier på Budor.
    • Kjør forsiktig på vegene. Budorvegen er et godt og tørt sted å ligge for sauen, og vi ber derfor alle om å vise hensyn, og minner om at fartsgrensen er 60 km/t. Inne i selve Budorområdet er fartsgrensen 40 km/t. 
    • Hold hunden i bånd.
    • Lær deg også kuvettreglene

Vi håper dere tar godt imot de beitende dyra😊