Savalsætra er den østlige inngangsporten til Hedmarksvidda. Knudrete fjellfuruer gir en liten smak av selve villmarka før løypene fører deg vestover mot mer åpent lende. Slake moter gir ypperlig trening, og tar du skogsløypa tilbake fra Budor, går du godt i le for vær og vind.

Runden, som tar deg over Klekkefjellet, har ei skogsløype og ei fjelløype. Vil du forstå selve kompleksiteten i Løten, og løtensokningen, går du runden fra Savalsætra: fjellet til Budor og skogen «hemmat «. Her foreslår vi derimot å gå skogsløypa oppover, altså at man tar til venstre i starten. Da slynger løypa seg gjennom skogen mens den stiger oppover mot Budor. Når du kommer over ei lita kneik, anbefaler vi å snu deg rundt for å se på utsikten mot bygda. Retter du blikket framover igjen og går litt videre, får du plutselig utsikt til alpinbakken på Budor. Litt kiling i magen får man også når man må sette utfor en liten bakke. Løypa kommer opp på baksiden av campingplassen før du kommer til et løypekryss. Du skal da til høyre, mot Klekkefjellet og er nå over i fjelløypa. Her er det åpent og flatt over Budorkjølen. Fram til Klekkefjellet er det ca. 1,5 kilometer i snilt terreng. Bakken opp til toppen er bratt, men med fiskebein går det som en lek. Toppen er 675 moh, og du er inne i Klekkefjellet naturreservat. Det er du for så vidt så og si nesten hele denne rundturen. Fra toppen begynner moroa. Sett deg ned i hockey og skli ut over Savalsæterkjølen. På venstre hånd kommer løypa fra Elverum opp. Vil du gå på ski helt til Elgstua, kan du velge denne løypa. For å komme tilbake til Savalsætra fortsetter du mot høyre, går forbi Appelsinhaugen på høyre hånd, og da har du bare en slak nedoverbakke igjen før du er tilbake på setra.

Turen kan selvfølgelig også startes fra Budor. Da krysser man vegen nord for gjestegården, ved leilighetene og inn på løypa som starter ved det røde bolighuset.

Klekkefjellet naturreservat ble opprettet ved kongelig resolusjon av 9. juli 1993. Hensikten var å bevare et forholdsvis lite menneskepåvirket barskogområde som viser et godt tverrsnitt av skogsamfunn og myrtyper. I 2021 ble det bygget en gapahuk på toppen, 675 moh.

God skitur!

skiløype med kaldt lys