Har du fjellski og ønske om å oppleve villmark kan en vinterekspedisjon til Snippkoia være en fin helgeaktivitet.

Innover der og bortover sånn, omtrent som i eventyret om Snekker Andersen og julenissen, ligger Snippkoia. Et lite rødt husvære blant høye grantrær. Det er ikke mange kilometer i luftlinje fra Ruskåsen og Svaenlia til Snippkoia, men her får du en helt annen hytteopplevelse. Ingen lysforurensing, ingen støy. Kun deg og skogen. Kanskje kommer det ei lita snømus eller en røyskatt på besøk i løpet av natta?

Snippkoia ligger helt nord i Løten kommune og driftes av Hamar og Hedemarken turistforening (HHT). Som medlem kan du kjøpe hyttenøkkelen som passer til over 550 hytter i hele Norge. Snippkoia er en av disse. Her er det fem sengeplasser, gassbluss og vedovn. Koia er ei lemkoie som opprinnelig ble satt opp som husly for tømmerhoggere på 1950-tallet. Nå fungerer den som ubetjent hytte for turgåere. Koia er kald når du kommer. Kanskje må du grave den fram om vinteren er snørik. Siden det ikke er mer enn ett rom så kommer varmen fort når du har fått fyr i ovnen. Etter skituren er du kanskje sulten også? Her ute i skogen setter man virkelig pris på både fyr i ovnen, middagen som gjerne kan være med hjelp fra TORO og det flakkende lyset fra telysene.

For å finne fram kan du følge denne oppskriften: Du følger oppkjørte skispor fram til Gitvola/Gjetholen sæter og cirka 600 meter vestover mot Brumundkampen. På høyre hånd tar du av på løypa mot toppen av Gjetholen, men når du kommer til svingen opp mot toppen der du ser et jakttårn på høyre side følger du myra innover skogen. Du kommer ut på ei stor myr og ser Synsåsen sine topper skrått til venstre for deg. Du skal følge myra til du kommer på høyde med toppene – da må du dukke inn i skogen og speide deg fram til hytta. Husk å ta med kart og kompass.

Riktig god skitur!

mann som går på ski med pulk